European Youth Olympic Games 2019

Submitted by Cypru55K1 on

European Youth Olympic Games 2019

14ο Χειμερινό Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων Σεράγεβο/Ανατολικό Σεράγεβο 2019 

Η ΚΟΕ με δύο Χιονοδρόμους στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Πραγματοποιείται από 9-16 Φεβρουαρίου στο Σεράγεβο & Ανατολικό Σεράγεβο, το 14ο Χειμερινό Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων (EYOWF 2019). Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχει στους αγώνες με τετραμελή αποστολή που θα αποτελούν :

  • Ο Δημήτρης Παπαθεοδότου που θα είναι ο Αρχηγός Αποστολής,
  • Ο προπονητής Βουκ Ζίβκοβιτς (Αλπικό Σκι),
  • Οι αθλητές Στέφανος Πηλαβάκης και Γεωργία Επιφανίου που θα λάβουν μέρος στο άθλημα του Αλπικού Σκι τόσο στο αγώνισμα της Γιγαντιαίας Κατάβασης, όσο και της Τεχνικής Κατάβασης.

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, τα μέλη της αποστολής βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Μέγαρο, όπου έτυχαν της τελευταίας ενημέρωσης, πριν την αναχώρηση τους για το Σεράγεβο. Η αποστολή θα αναχωρήσει από τη Λάρνακα την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου και θα φτάσει στο Σεράγεβο μέσω Βιέννης.

Ο Αρχηγός Αποστολής Δημήτρης Παπαθεοδότου, σημείωσε ότι αναμένει καλή οργάνωση λόγω της προηγούμενης εμπειρίας των διοργανωτών, ενώ όσον αφορά στη συμμετοχή των δύο κυπρίων χιονοδρόμων είπε τα εξής: «Θα προσπαθήσουμε για ότι καλύτερο δυνατό. Οι αθλητές ξεκίνησαν προπονήσεις από τον περασμένο Ιούνιο και από το Δεκέμβριο συμμετείχαν σε αγώνες προετοιμασίας. Θέλουμε να απολαύσουν τους αγώνες, να γνωριστούν με νέους αθλητές, και ελπίζω ότι με τις εμπειρίες που θα αποκομίσουν θα βοηθηθούν ώστε να τους δούμε ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022».

Πρώτη θα αγωνιστεί η Γεωργία Επιφανίου στις 11 Φεβρουαρίου στο Γιγαντιαίο Σλάλομ, και δύο μέρες αργότερα (13 Φεβρουαρίου) θα αγωνιστεί στο Σλάλομ (Τεχνική κατάβαση). Ο Στέφανος Πηλαβάκης θα αγωνιστεί στο Γιγαντιαίο Σλάλομ στις 12 Φεβρουαρίου, και δύο μέρες αργότερα στο Σλάλομ. Το αγώνισμα του Αλπικού Σκι θα διεξαχθεί στην Πράτσα/Γιαχόρινα.

Η επιστροφή όλων των μελών της αποστολής είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου. Στους αγώνες συμμετέχουν 46 χώρες, και ο αριθμός των αθλητών αναμένεται να φτάσει στους 1600.

Η Ολυμπιακή πόλη του Σεράγεβο φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984, λίγα χρόνια πριν βρεθεί στο επίκεντρο του πολέμου που κατέληξε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα χτίζει ξανά τις γέφυρες και γίνεται ο χώρος συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ αθλήματα, τέσσερα εκ των οποίων στο χιόνι, και άλλα τέσσερα στον πάγο. Πρόκειται για τα Αλπικό Σκι (Alpine Skiing), Δίαθλο (Biathlon), Δρόμος (Cross Country), Χιονοσανίδα (Snowboard), Χόκεϊ επί Πάγου (Ice Hockey), Παγοδρομίες (Ice Skating), Δρόμος (Short Track), και Κέρλινγκ (Curling).

Οι διοργανώσεις των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Φεστιβάλ (Θερινών και Χειμερινών) ξεκίνησαν το 1991 και ήταν μια ιδέα του τέως Προέδρου της ΔΟΕ Δρ Ζαγκ Ρογκ. Στόχος δεν ήταν μόνο η ενθάρρυνση των νέων αθλητών, αλλά και η πρώτη επαφή τους με τις Ολυμπιακές Αξίες και η εξοικείωση τους με τις διαδικασίες συμμετοχής σε μεγάλες διοργανώσεις πολυαγώνων, έτσι ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες ενόψει ενδεχόμενης συμμετοχής τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχει για 12η φορά σε Χειμερινό Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων.

Χιονοδρόμος αθλητής Στέφανος Πηλαβάκης 

Ο Στέφανος γεννήθηκε στην Λεμεσό στις 11 Αυγούστου 2001 και είναι μαθητής της Γ’ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού. Άρχισε να ασχολείται με το άθλημα των χιονοδρομιών σε ηλικία 4 χρονών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μέλος των Χιονοδρομικών Ομάδων της Κύπρου στην κατηγορία Παίδων/Εφήβων/Ανδρών.

Ως χιονοδρόμος αθλητής εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Αγώνες Παίδων στο Pamporovo και Βorovets καθώς και Ανδρών στην Ιταλία, Βοσνία και Βουλγαρία.

Το 2017 ο αθλητής έλαβε μέρος σε τέσσερις αγώνες του Παγκύπριου Χιονοδρομικού Πρωταθλήματος καταλαμβάνοντας τις ακόλουθες θέσεις:

1η θέση αγώνες τεχνικής  κατάβασης (race 1 February)

1η θέση αγώνες τεχνικής  κατάβασης (race 2 February )

1η θέση αγώνες γιγαντιαίας  κατάβασης (διοργανωτής Χ.Ο.Λ)

1η θέση αγώνες γιγαντιαίας  κατάβασης (διοργανωτής Χ.Ο.Α)

Κατέλαβε την 1​η θέση στη Γενική κατάταξη αθλητών του Παγκύπριου Χιονοδρομικού Πρωταθλήματος στην κατηγορία U16 το 2017. 

Βραβεύτηκε στα Λεμέσια το Νοέμβριο του 2018, στη βράβευση αρίστων αθλητών για τα αθλητικά και ακαδημαϊκά του κατορθώματα όπως επίσης στην εκδήλωση αρίστων αθλητών Δήμου Γερμασόγειας τον Ιανουάριο του 2019.

Ο πιο πάνω αθλητής ξεχωρίζει για την σωστή τεχνική, την καλή φυσική κατάσταση και δύναμη του στο άθλημα των χιονοδρομιών. Επίσης, ο αθλητής αυτός αποτελεί βασικό στέλεχος στον Αστέρα Μέσα Γειτονιάς, οπου αγωνίζεται στο άθλημα της καλαθόσφαιρας.

Χιονοδρόμος αθλήτρια Τζώρτζια Επιφανίου

Η Τζώρτζια Επιφανίου γεννήθηκε στην Λεμεσό στις 6 Μαΐου 2002 και είναι μαθήτρια της Β΄Λυκείου. Άρχισε να ασχολείται με το άθλημα των χιονοδρομιών στην ηλικία των τριών ετών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μέλος των Χιονοδρομικών Ομάδων της Κύπρου στην κατηγορία των κορασίδων και μέλος της Παγκύπριας Χιονοδρομικής Ακαδημίας.

Ως αθλήτρια χιονοδρόμος εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς αγώνες κορασίδων στο εξωτερικό με τις σημαντικότερες συμμετοχές της στο FIS children races PIBA Cup στην Βουλγαρία για τρεις συνεχόμενες χρονιές, στον διεθνή αγώνα Παιδιών στο Abetone της Ιταλίας, στο FIS Children Races στον Λίβανο, όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση, στο FIS Children Races στην Ελλάδα όπου κατέλαβε δύο πέμπτες θέσεις και στον διεθνή FIS Children Races Alpechimbra στην Folgaria της Ιταλίας.

Το 2015 η αθλήτρια ήταν πρώτη στην γενική κατάταξη της κατηγορίας U14 Girls, και πρώτη στους παγκύπριους μαθητικούς αγώνες. Το 2018 η αθλήτρια ήταν πρώτη στην γενική κατάταξη της κατηγορίας U16 Girls.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

6 Φεβρουαρίου 2019